Com a personal estatutari has de saber que el reingrés al servei actiu és la forma de provisió de places quan aquest personal torna al servei actiu des d'alguna situació diferent de la de servei actiu o des d'alguna excedència.
Els casos i el procediment que s'ha de seguir són els que s'estableixin a cada servei de salut.
T'ho expliquem a continuació:
Aquest reingrés es pot realitzar de forma voluntària si es compleixen els requisits previstos legalment per al seu reingrés al servei actiu, però també cal saber que quan finalitza la causa que va determinar el pas a una situació diferent de la d'actiu, el personal estatutari ha de sol·licitar obligatòriament el reingrés al servei actiu en el termini que es determini.
Per exemple l'excedència temporal per incorporar-se a altres agents públics d'execució del Sistema Espanyol de Ciència, Tecnologia i Innovació estableix que abans de finalitzar el període d’excedència concedit s’ha sol·licitar el reingrés al servei actiu i en cas contrari es declara en situació d’excedència voluntària per interès particular.
Com fer el reingrés al servei actiu a l'ICS
Al mateix lloc de treball en cas de reserva de lloc de trevall
Mitjançant els procediments de mobilitat voluntària
Amb caràcter general, el reingrés al servei actiu és possible en qualsevol servei de salut a través dels procediments de mobilitat voluntària.
A l'ICS mitjançant el procés de mobilitat voluntària oberta i permanent de l'ICS entre gerències.
Mitjançant l’adscripció provisional
- Reingrés provisional aplicant supletòriament la Instrucció 5/2017 de la Direcció General de Funció Pública sobre el reingrés al sevei actiu del personal funcionari procedent de situacions administratives que no comporten reserva de plaça i destinació,
- i posteriorment ocupant de forma definitiva la plaça mitjançant la mobilitat voluntària oberta i permanent de l'ICS entre gerències.
Declaració d'ofici en situació d'excedència voluntària per incompliment de l'obligació de sol·licitar el reingrés al servei actiu en el termini que es determini
Cal resssaltar que l'òrgan competent pot declarar d'ofici en excedència voluntària el personal estatutari quan, finalitzada la causa que va determinar el pas a una situació diferent de la d'actiu, incompleixin l'obligació de sol·licitar el reingrés al servei actiu en el termini que es determini a cada servei de salut.
Això pot tenir un impacte molt negatiu en la persona interessada ja que el temps mínim de permanència en la situació d'excedència voluntària és de dos anys.
Programa específic de formació complementària o d'actualització dels coneixements, tècniques, habilitats i aptituds
Quan les circumstàncies que concorrin ho aconsellin, a criteri de cada servei de salut, institució o centre de destinació es pot facilitar al professional reincorporat al servei actiu la realització d'un programa específic de formació complementària o d'actualització dels coneixements, tècniques, habilitats i aptituds necessàries per exercir adequadament la seva professió o desenvolupar les activitats i funcions derivades del seu nomenament.
El seguiment d'aquest programa no afecta la situació ni els drets econòmics de l'interessat.
Tot això sense perjudici del que estableix l'article 19.c de l'Estatut Marc, sobre el deure del pesonal estatutari de mantenir-se format de forma continuada.