dimecres, 15 de novembre del 2023

Permís per naixement per a la mare biològica | Permisos i llicències ICS

El permís per naixement per a la mare biològica es troba regulat a l'article 49.a) del Reial decret legislatiu 5/2015, de 30 d’octubre, pel qual s’aprova el text refós de la Llei de l’Estatut bàsic de l’empleat públic (TREBEP)
, i a l'Acord de la Mesa General de Negociació dels empleats/ades públics de l’Administració de la Generalitat de Catalunya, subscrit el 20 d’abril de 2022:


Té una durada de setze setmanes, de les quals les sis setmanes immediates posteriors al part són en tot cas de descans obligatori i ininterrompudes. 

Aquest permís s’amplia en dues setmanes més en el supòsit de discapacitat del fill o la filla i, per cada fill o filla a partir del segon en els supòsits de part múltiple, una per a cadascun dels progenitors.

No obstant això, en cas de defunció de la mare, l’altre progenitor pot fer ús de la totalitat o, si s’escau, de la part que resti de permís.

En cas que tots dos progenitors treballin i transcorregudes les sis primeres setmanes de descans obligatori, el període de gaudi d’aquest permís es pot dur a terme a voluntat d’aquells, de manera interrompuda, i es pot exercir des de la finalització del descans obligatori posterior al part fins que el fill o la filla compleixi els dotze mesos.
S'ha d'entendre, en concordança amb l'Acord de la Mesa General de Negociació dels empleats/ades públics de l’Administració de la Generalitat de Catalunya, subscrit el 20 d’abril de 2022, que en cas de famílies monoparentals, transcorregudes les sis primeres setmanes de descans obligatori, el període de gaudiment d'aquests permisos també es podrà dur a terme de manera interrompuda, en els mateixos termes exposats respecte a dos progenitors.

En el cas del gaudi interromput es requereix, per a cada període de gaudi, un preavís d’almenys 15 dies i s’ha de fer per setmanes completes.

Aquest permís es pot gaudir a jornada completa o a temps parcial, quan les necessitats del servei ho permetin, i en els termes que es determinin reglamentàriament, de conformitat amb les regles que estableix aquest article.

En relació amb el gaudiment a temps parcial l'Acord de la Mesa General de Negociació dels empleats/ades públics de l’Administració de la Generalitat de Catalunya, subscrit el 20 d’abril de 2022 determina que, una vegada acordat el gaudiment a temps parcial , només podrà modificar-se mitjaçant nou acord entre l'òrgan competent per a la concessió dels permisos i la persona interessada, sempre que es justifiqui la necessitat. 

Incompatibilitats
A més, el gaudiment serà incompatible amb l'exercici simultani per la mateixa persona del permís per lactància, del permís per naixement de fills prematurs (art. 48.g) TREBEP) i de la reducció de jornada per guarda legal (per cura directa d'un fill menor de 12 anys, per tenir cura de fill menor de 6 anys).

En els casos de part prematur i en aquells en què, per qualsevol altra causa, el nounat hagi de romandre hospitalitzat a continuació del part, aquest permís s’amplia en tants dies com el nounat estigui hospitalitzat, amb un màxim de tretze setmanes addicionals.

En el supòsit de defunció del fill o la filla, el període de durada del permís no es veu reduït, tret que, una vegada finalitzades les sis setmanes de descans obligatori, se sol·liciti la reincorporació al lloc de treball.

Durant el gaudi d’aquest permís, una vegada finalitzat el període de descans obligatori, es pot participar en els cursos de formació que convoqui l’Administració.

A l’efecte del que disposa aquest apartat, el terme de mare biològica inclou també les persones trans gestants 

Compactació del permís de lactància

Cal tenir en compte que a partir de la finalització del permís per naixement, es pot sol·licitar la substitució del temps de lactància (llegir+) per un permís retribuït que acumuli en jornades completes el temps corresponent

Persona progenitora d'una família monoparental

Tal i com es determina a l'Acord de la Mesa General de Negociació dels empleats/ades públics de l’Administració de la Generalitat de Catalunya, subscrit el 9 de març de 2023, l'Administració fa constar el seu posicionament favorable a què la persona progenitora d'una família monoparental pugui gaudir del permís de naixement o adopció ampliat en deu setmanes (descomptades les sis setmanes de descans obligatori), amb el benentès que caldrà esperar a l'aprovació de la llei bàsica de modificació de la Llei de l'Estatut deis Treballadors i de la Llei de l'Estatut Basic de l'Empleat públic en aquest sentit, així com de la normativa de la Seguretat Social ampliant correlativament la prestació a càrrec de l'INSS.

Els criteris de l'ICS estableixen que els criteris de gaudiment a temps parcial els estableix l'INSS, els quals es poden consultar al següent enllaç https://www.seg-social.es/wps/portal/wss/internet/Trabajadores/PrestacionesPensionesTrabajadores/6b96a085-4dc0-47af-b2cb-97e00716791e (Inici  Treballadors  Prestacions/Pensions de treballadors  Naixement i cura de menor).

Per últim convé ressaltar que:

  • Desapareix la cessió de la maternitat per part de la mare a l'altre progenitor, així com la possibilitat d'iniciar la prestació abans de la data probable del part.
  • Des de l'entrada en vigor del TREBEP, en matèria de permisos de naixement, adopció, del progenitor diferent de la mare biològica i lactància, el personal laboral al servei de les administracions públiques es regirà pel que preveu l'EBEP: tant el personal laboral inclòs al VI Conveni col·lectiu únic com el personal laboral de l'ICS (caps d'unitat d'hospitals, laborals temporals de fora de l'espai Shengen i personal laboral d'alta direcció).


🚩Lluitem per millorar les condicions laborals! #LluitemAmbTu

📲 Difon el missatge!

👍 Segueix-nos a:
✖️Twitter 📻Telegram 🔵 Facebook 📸 Instagram 

📝 Afilia't i lluita amb La Intersindical!
📧 ics@intersindical-csc.cat