dimarts, 29 d’octubre del 2024

Permís de l'altre progenitor diferent a la mare biològica, guarda amb fins d'adopció o acolliment

A continuació t'expliquem en què consisteix el permís de l'altre progenitor diferent a la mare biològica, guarda amb fins d'adopció o acolliment (abans conegut com a permís de paternitat) :


Aquest permís es troba regulat a l'article 49.c) del Reial decret legislatiu 5/2015, de 30 d’octubre, pel qual s’aprova el text refós de la Llei de l’Estatut bàsic de l’empleat públic (TREBEP), i l'Acord del Govern de 10 de maig de 2022 pel qual es ratifica l'Acord de la Mesa General de Negociació deis empleats/ades públics de l'Administració de la Generalitat de Catalunya, de 20 d'abril de 2022, en relació amb mesures socials, laborals i de flexibilització  i/o conciliació de la vida laboral i familiar.

El terme de mare biològica inclou també les persones trans gestants 

Durada

Té una durada de setze setmanes, de les quals les sis setmanes immediates posteriors al fet causant són en tot cas de descans obligatori. 

Ampliacions de la durada inicial

Aquest permís s’amplia en dues setmanes més en el supòsit de discapacitat del fill o la filla i, per cada fill o filla a partir del segon en els supòsits de part múltiple, una per a cadascun dels progenitors.

No obstant això, en cas de defunció de la mare, l’altre progenitor pot fer ús de la totalitat o, si s’escau, de la part que resti de permís.

El còmput del termini es compta a elecció del progenitor, a partir de la decisió administrativa de guarda amb finalitats d'adopció o acolliment, o a partir de la resolució judicial per la qual es constitueixi l'adopció sense que en cap cas un mateix menor pugui donar dret a diversos períodes de gaudi d'aquest permís.

En els casos de part prematur i en aquells en què, per qualsevol altra causa, el nounat hagi de romandre hospitalitzat a continuació del part, aquest permís s’amplia en tants dies com el nounat estigui hospitalitzat, amb un màxim de tretze setmanes addicionals.

En el supòsit de defunció del fill o la filla, el període de durada del permís no es veu reduït, tret que, una vegada finalitzades les sis setmanes de descans obligatori, se sol·liciti la reincorporació al lloc de treball.

Període de gaudiment

En cas que tots dos progenitors treballin i transcorregudes les sis primeres setmanes, el període de gaudi d'aquest permís es pot portar a terme de manera interrompuda dins dels dotze mesos a comptar o bé des del naixement del fill o filla, o bé des de la resolució judicial per la qual es constitueix l'adopció o bé de la decisió administrativa de guarda amb fins d'adopció o d'acolliment. En el cas del gaudi interromput es requereix, per a cada període de gaudi, un preavís d'almenys quinze dies i s'ha de fer per setmanes completes.

En el cas del gaudi interromput es requereix, per a cada període de gaudi, un preavís d’almenys 15 dies i s’ha de fer per setmanes completes.

Durant el gaudi d’aquest permís, una vegada finalitzat el període de descans obligatori, es pot participar en els cursos de formació que convoqui l’Administració.

Gaudiment a temps parcial

Aquest permís es pot gaudir a jornada completa o a temps parcial, quan les necessitats del servei ho permetin, i en els termes que es determinin reglamentàriament, de conformitat amb les regles que estableix aquest article.

En relació amb el gaudiment a temps parcial l'Acord del Govern de 10 de maig de 2022 determina que, una vegada acordat el gaudiment a temps parcial, només podrà modificar-se mitjaçant nou acord entre l'òrgan competent per a la concessió dels permisos i la persona interessada, sempre que es justifiqui la necessitat. 

Els criteris de l'ICS estableixen que els criteris de gaudiment a temps parcial els estableix l'INSS, els quals es poden consultar al següent enllaç https://www.seg-social.es/wps/portal/wss/internet/Trabajadores/PrestacionesPensionesTrabajadores/6b96a085-4dc0-47af-b2cb-97e00716791e (Inici  Treballadors  Prestacions/Pensions de treballadors  Naixement i cura de menor).

Incompatibilitats

A més, el gaudiment serà incompatible amb l'exercici simultani per la mateixa persona del permís per lactància, del permís per naixement de fills prematurs (art. 48.g) TREBEP) i de la reducció de jornada per guarda legal (per cura directa d'un fill menor de 12 anysper tenir cura de fill menor de 6 anys).

Compactació del permís de lactància

Cal tenir en compte que a partir de la finalització del permís per naixement, es pot sol·licitar la substitució del temps de lactància (llegir+per un permís retribuït que acumuli en jornades completes el temps corresponent

Persona progenitora d'una família monoparental

D'una banda, tal i com es determina a l'Acord de la Mesa General de Negociació dels empleats/ades públics de l’Administració de la Generalitat de Catalunya, subscrit el 9 de març de 2023l'Administració va fer constar el seu posicionament favorable a què la persona progenitora d'una família monoparental pugui gaudir del permís de naixement o adopció ampliat en deu setmanes (descomptades les sis setmanes de descans obligatori), amb el benentès que caldrà esperar a l'aprovació de la llei bàsica de modificació de la Llei de l'Estatut deis Treballadors i de la Llei de l'Estatut Basic de l'Empleat públic en aquest sentit, així com de la normativa de la Seguretat Social ampliant correlativament la prestació a càrrec de l'INSS.

D'altre banda, en data 1 d'abril de 2024 mitjançant l'article 8 del Decret Llei 3/2024, de 9 d'abril, de concessió d'un suplement de crèdit i d'un crèdit extraordinari als pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2023 prorrogats per al 2024 i d'altres mesures financeres i administratives es va afegir una disposició addicional, la quarta, a la Llei 8/2006, de 5 de juliol, de mesures de conciliació de la vida personal, familiar i laboral del personal al servei de les administracions públiques de Catalunya, amb el text següent:

Disposició addicional quarta

Ampliació dels permís per naixement i cura de menor en famílies monoparentals amb guarda legal exclusiva.

En l'àmbit de l'Administració de la Generalitat de Catalunya, el permís per naixement i el permís per adopció, per guarda amb finalitats d'adopció, o acolliment, tant temporal com permanent, s'amplia en deu setmanes en el supòsit dels progenitors o progenitores de famílies monoparentals amb guarda legal exclusiva del fill o filla. Aquesta mesura també és aplicable a les persones membres del Cos de la Policia de la Generalitat – Mossos d'Esquadra. .

En tot cas, d'acord amb el que estableix l'article 13.3 de la Llei 8/2006 el progenitor o progenitora d'una família monoparental, si té la guarda legal exclusiva del fill o filla, també pot gaudir a continuació del permís de per naixement per a la mare biològica (maternitat) del permís de paternitat de 4 setmanes establert a l'article 13.1 de la mateixa Llei 8/2006, que és aplicable al personal de l'ICS.

Per últim convé ressaltar que:

  • Desapareix la cessió de la maternitat per part de la mare a l'altre progenitor, així com la possibilitat d'iniciar la prestació abans de la data probable del part.
  • Des de l'entrada en vigor del TREBEP, en matèria de permisos de naixement, adopció, del progenitor diferent de la mare biològica i lactància, el personal laboral al servei de les administracions públiques es regirà pel que preveu l'EBEP: tant el personal laboral inclòs al VI Conveni col·lectiu únic com el personal laboral de l'ICS (caps d'unitat d'hospitals, laborals temporals de fora de l'espai Shengen i personal laboral d'alta direcció).

La Intersindical a l'ICS lluitem i treballem per a tot el personal de l'ICS.

🚩Lluitem per millorar les condicions laborals! #LluitemAmbTu

📲 Difon el missatge!

👍 Segueix-nos a:

✖️Twitter 📻 Telegram 📹 Youtube  📸Instagram

📝 Afilia't i lluita amb La Intersindical!
📧 ics@laintersindical.cat